10 december 2018 – Stop the killings!

De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 70 jaar op 10 december 2018. Geen reden tot feest, want de mensenrechten worden elke dag met voeten getreden. Kijk naar Colombia, Guatemala en de Filipijnen waar mensen van sociale bewegingen het slachtoffer zijn van bedreigingen, onwettige arrestaties en politieke moorden. Stop The Killings, een platform van vakbonden, ngo’s en sociale bewegingen, roept op voor een symbolische actie op 10 december. “We vragen rechtvaardigheid voor de activisten in het Zuiden. Zij hebben onze steun nodig! Stop the killings! Justice now!”

Gearresteerd

Marklen Maojo Maga

In de Filipijnen zet Marklen Maojo Maga zich in voor de bescherming en de bevordering van de arbeidsrechten als vakbondsman van KMU, een partner van het ACV. Maga’s taak is het organiseren van vakbonden in havens en fabrieken in de omgeving van Valenzuela en Centraal Luzon. Het regime van president Duterte – berucht van zijn war on drugs – viseert mensenrechtenactivisten en leden van progressieve organisaties. Op 22 februari 2018 werd Maga op basis van valse beschuldigen gearresteerd en beschuldigd van moord en onwettig bezit van wapens. Tot op vandaag zit hij nog steeds opgesloten.

Bedreigd

Richard Monterrosa

In Colombia strijdt Richard Monterrosa voor de rechten van de arbeiders op grote bananenplantages. Die arbeiders komen dagelijks in contact met gevaarlijke pesticiden en het loodzware werk eindigt vaak in breuken en open wonden. Als leider van vakbond Sintracol komt hij op voor betere werkomstandigheden. In Colombia staan mensenrechtenactivisten onder grote druk. Op 18 oktober 2017 kon de politie een moordaanslag op hem verijdelen. Sindsdien staat Richard onder de bescherming van de Colombiaanse staat. Desondanks werd er in maart 2018 nogmaals een aanslag op zijn leven gepleegd.

Vermoord

Juana Ramírez Santiago

In Guatemala werkte Juana Ramírez Santiago als vroedvrouw in haar gemeenschap. Ze was een inheemse Ixil Maya vrouw en actief als lid van een vrouwenrechtenorganisatie en CODECA, een organisatie die zich inzet voor de rechten van de plattelandsbevolking. Dit jaar werden al negen leden van CODECA vermoord. Ook Ramírez betaalde haar engagement met haar leven. Ze werd op 21 september 2018 neergeschoten.

Justice now!

Logo STK

Maga, Juana en Richard hebben veel gemeen. Ze zijn er zich van bewust dat hun leven in gevaar is maar gaan consequent door met hun werk en roeping: kwetsbare mensen verdedigen tegen onrecht. Zoveel moed vraagt diep respect. Ook voor hun familie die sterk naast hen blijft staan … Mensen van sociale organisaties hebben bescherming nodig, zodat overal arbeids- en mensenrechten gerespecteerd kunnen worden. Protesteer mee tegen de brutale moorden en het onrecht!

Afspraak op maandag 10 december 2018 om 18 uur aan het station Brussel Centraal. Meer info op http://www.stopthekillings.be.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s