Een nieuw begin …

Aan alles komt een einde, een zegswijze om ons te herinneren aan de tijdelijkheid van alles. Maar niets is minder waar.

Er is niets tijdelijks aan het bestrijden van onrecht, noch veel minder aan het opkomen voor de medemens en noch het allerminst voor de constructie van een samenleving voor eenieder, tegen het neoliberaal en Kapitalistisch systeem.

En toch blijven de woorden zoek. Woorden die voldoende dekking geven aan wat alle mensen hier doen, aan de binding en verbinding die ze bij elkaar voelen en aan de uniteit die ze creëren door samen als mens en organisatie te vechten voor hun gemeenschap, hun rechten en hun idealen.

Het einde van onze solidariteitsreis komt dichterbij .. en hiermee het besef dat wat we hier even hebben mogen meemaken ons altijd zal bijblijven en inspireren.

De moeder van verzet.

Bij de vrouwenbeweging Gabriela hebben we de ene supervrouw na de andere mogen ontmoeten. Elk verhaal oversteeg het ander. De visie om het verschil te maken is unaniem en sterk. De passie en de overgave niet te omvatten noch te bevatten. Van jong tot oud zetten ze in op empoweren, vorming en bewustwording.

Empoweren van vrouwen om zelf het verschil te maken in hun leven en in dat van de omgeving. Vorming om ze de juiste maatschappelijk, historische en economische duiding te geven en bewustwording van de systemen die de ongelijkheid bestendigen en standhouden en het belang van verenigde krachten.

De campagnes volgen elkaar op, zo ook de vrouwen die rechtstaan en samen actie voeren. In universiteiten, bedrijven, ziekenhuizen, scholen, op straat ,… tot zelfs in de eigen huiskamer.

Gabriela

 

Recht op verzet , recht op recht.

Bij mensenrechtenorganisatie Karapatan krijgen we de prijs van verzet gepresenteerd. Gevangenschap, aantijgingen, verdwijningen, geweld op activisten tot zelfs moorden. De oppositie tegen het imperialisme wilt men in de kiem smoren, althans daar doelt de regering op. De wijze waarop de organisatie alle schendingen probeert te documenteren, te inventariseren en juridische bijstand organiseert is heldhaftig.

Wat die arme kapitalisten niet goed beseffen is dat geld niet de gemeenschap maakt maar wel de kracht van het volk om een menswaardig leven. De moed om door te zetten voor hun kinderen en de generaties die volgen, en de angst die verdwijnt naarmate ze samen kleine en grote successen boeken.

En ik verstijf van bewondering. Ik sta letterlijk met mijn mond vol tanden. Waar halen ze die kracht en moed? Ze zijn zo groots in het doen en zijn…. Je zou voor minder sprakeloos worden..

kara

 

De stilte geeft vorm aan mijn denken en voelen! Aan hoe ik hier heb geleerd, geluisterd en geworden. Ik ben gekomen met een leeg blad en keer terug met vele verhalen , ideeën en suggesties. Rijker dan ooit tevoren, meer dan ooit enthousiast en gedetermineerd om strijd te voeren voor een betere wereld..

Want Strijd is geen lelijk woord, het is een synoniem voor liefde voor elkaar en voor de natuur. Voor rechtvaardigheid en solidariteit. Voor ons hier en zij daar en wij overal. Strijd is de kracht van verenigde idealen in de creatie van iets mooi.

Ik keer terug maar keer weder.

Solidarity forever

Sama sama all the way

 

Workers

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s