Straffe vrouwen

Terwijl de wirwar van kleine bakstenen huisjes langs de drukke straten opduiken, recht mijn buurvrouw, onze begeleidster Mitch, haar rug. We delen al enkele uren de eerste bank in het busje. Onze knieën opgetrokken, verlangend naar ‘thuis’… Manilla. Op haar gsm-scherm toont Mitch trots foto’s van haar kinderen en tweede man. Ze deelt ook haar verhaal van haar laatste werkmaanden.

Zoekend naar extra loon, aanvullend op de onkostenvergoeding die ze ontvangt bij de vakbond, vertrok Mitch. Ze kookte, waste, plaste en zorgde voor de drie kinderen van een gezin in Dubai. Drie maanden sliep ze slechts vier uren per nacht. Elke week informeerde ze naar haar loon. Het gezin behandelde haar respectvol, maar betaalde haar loon rechtstreeks uit aan het uitzendkantoor. Het uitzendkantoor hield haar loon in als terugbetaling voor de eerder geregelde papieren en de vlucht. Er was geen deel voor haar of om te verzenden naar haar familie. Duidelijkheid over het contract ontbrak. Met de hulp van Migrante, die Filipino’s ondersteunt in het buitenland, geraakte ze weer thuis: terug naar af.

Nu combineert Mitch haar engagement in de vakbond met huishoudelijke taken bij andere families in afwachting van een nieuwe job.

Ze deelt ook een verhaal met me over het geheim van de schoonheid van de Filipijnse dames. Hoe blijf je jong en mooi? Smeer je in met calamansi – een soort limoen – en neem twee uren later een bad. Zo krijg je geen rimpels, blijft je huid elastisch en wordt het misschien ook bleker. Mitch is fier op haar Filipijnse bruine huid. Bleker hoeft voor haar dan ook niet. Blijkbaar is deze kleine groene vrucht ook een prima deodorant. Wel even met je armen omhoog zitten zodat je oksels kunnen drogen. Wij houden het op drinken van calamansisap aangelengd met wat water en te veel suiker na een lange dag in Metro Manilla.

Tijdens onze reis ontmoeten we vele sterke vrouwen, jong en oud, altijd even gedreven. Allemaal trachten ze het verschil te maken voor hun gezin, voor wie werkt en/of de gemeenschap. Zo is er Lovely, die als PR-verantwoordelijke bij Alliance of Health Workers (AHW) tijdens de actie vastberaden op de autoruiten van de ‘press’ tikt om de uitleg van hun actie te bezorgen, foto’s neemt en het goede verloop  van de actie bewaakt. Of Emmy, die als ‘organisor’ in een vrije handelszone werkers en hun families organiseert en motiveert om vakbonden op te richten met ‘contractuals’ én ‘regulars’. Een traag en geduldig proces van ‘empowerment’ in de gemeenschap: vertrouwen winnen, gesprekken voeren en onderwijzen. Op het stakingspiket bij NutriAsia ontmoeten we de studente Roxane die de stakers een hart onder de riem komt steken. Onze opgewekte gids Sol vertelt dan weer over de vrouwen van de grootste shopping mall ShoeMart in Manilla. Ze voerden samen actie voor een beter loon dan het minimum van PHP 512 (ongeveer 8 euro) dagloon, maar verloren de strijd en hun werk. De eigenaar neemt nu vooral vrouwen aan die lid zijn van de kerkgemeenschap Iglesia ni Cristo (INC – the one true church) waar gehoorzaamheid tot de doctrine behoort.

Maar … er is ook het verhaal van Chelsea: de receptioniste in ons hotel. Een jonge onzekere vrouw die haar bruine huid bleekt om te voldoen aan het schoonheidsideaal opgedrongen door de reclame op tv en de reuzegrote billboards in de straten van Manilla. Ze werkt in shiften, zoekt naar bevestiging over haar schoonheid en droomt van de ware liefde.

Ook in de groep word ik omgeven door geëngageerde militante vrouwen die sterk geloven in internationale solidariteit en nieuwsgierig informeren naar hoe de Filipijnse vrouwen zich trachten te organiseren en de gemeenschap betrekken bij hun strijd. Ik voel me geïnspireerd door al die straffe vrouwen die de toekomst rooskleurig zien en telkens op zoek gaan naar oplossingen en vechten voor de rechten van anderen. Het is een privilege om met dit gezelschap – ook met de twee vakbondsmannen die erbij zijn met een hart voor jongeren, – deze inleefreis te mogen beleven!

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s