Over Ubbu Bo en de 30-urenweek

De groene geur van planten na de regen, longblaasjes die zich met zuurstof vullen en niet met stinkende uitlaatgassen en fijn stof en bovenal de stilte die zich vanuit de nevelslierten over de rijstterrassen neervlijt, dat is onze eerste indruk van de Cordillera.

Een warm welkom door de vrienden van de Cordillera People’ s Alliance doet ons snel de lange rit van dertien uren in een busje met Filipijnse beenruimte en korte rugleuningen vergeten. Ze hebben lekker gekookt. Wij zijn nieuwsgierig om hun verhalen te horen, maar snakken ook wel naar ons bed.

IMG_0015

Mering, een warme vrouw met droge humor, werd actief in de beweging voor de rechten van de inheemse volkeren tijdens het hevige verzet van de bevolking tegen de geplande bouw van de grote Chikostuwdam in de jaren ‘80. De dam zou verschillende dorpen voorgoed onder water zetten en de irrigatie droog leggen. Ze nam ontslag op haar werk om haar helemaal te wijden aan de strijd voor de grond van de voorouders. Ze is ondertussen 61 jaar en nog altijd even gedreven. Ze legt uit hoe belangrijk de grond is en de bescherming van de natuur voor haar volk, de Igorots.

Tanglau getuigt met enige heimwee over de Dap Hays van weleer. In de dorpen in de Mountain Area was deze raad van ouderen de plek om beslissingen te nemen, te berechten en opleiding te geven. Door de kleine behuizing en de grote gezinnen waren er ook slaapplaatsen voor jongens en meisjes.

IMG_0055

De Ubbu Bo, hun manier van samenwerken, ademt doorheen hun dagelijkse leven. “Je bent deel van het geheel dat eenieder beschermt”.

Het bouwen van huizen, vuur blussen, bosbeheer, de velden bewerken, kinderen onderwijzen en opvoeden gebeurde gezamenlijk. Bij de geboorte van een kindje, zorgde de vader voor de vrouw en nam de gemeenschap gedurende een jaar het werk over van het gezin. Ook bij overlijden kreeg het gezin zo één jaar de tijd om te rouwen. Spontaan moest ik denken aan onze strijd voor de 30-urenweek en herverdeling van de arbeidstijd. Indien de werklast breder gedragen wordt en de samenleving ook niet betaalde arbeid, maatschappelijke en sociale taken waardeert en financieel ondersteunt, is dit mogelijk. Ubbu Bo wordt onze slogan en inspiratie die we mee naar huis nemen!

In de Dap Hays coördineerde men ook het zaaien , de oogst en de irrigatie van de rijstvelden gebaseerd op de kennis van de vrouwen. Water is gemeenschapsgoed en irrigatie cruciaal in de rijstteelt waardoor zich spontaan een debat ontspint over het huidige toerisme in Sagada. Het debat reikt verder dan het zo noodzakelijke water voor de rijstteelt. Is de spirit van Ubbu Bo nog actueel gezien het groeiende individualisme, grond- en bosbeheer in handen van de regering, bedreiging van de rijke culturele waarden, de TV die het samenleven uitdaagt, de moderne wereld die via het ontwrichtend toerisme de huiskamer binnendringt? Jeroen slaat een brug  met zijn getuigenis  over de actievoerders in Doel en de polderstreek tegen de expansie van de Antwerpse haven. Mensen die zich verenigen, organiseren en ageren. Zich niet gewonnen geven en terugslaan, het werkt!

IMG_0240

Onze gids Brenda voegt toe: “Voor alle duidelijkheid: wij Igorots vechten niet tegen vooruitgang, we klampen ons niet kost wat kost wat vast aan tradities. Het enige wat we vragen is medezeggenschap bij de vernieuwing, échte betrokkenheid bij wat gebeurt in en met óns land”.

“Organising is the answer and raising children is part of organising”, stelt Mering op de vraag naar de toekomst van haar eigen kinderen. Mering sluit samen met ons allen de dag af met mooie samenzang , het ontroerende Igorotlied en een warme omhelzing. Bezorgd om hun toekomst: wat een mooie, wijze , krachtige mensen…

De slaap komt laat, de hanen kraaien veel te vroeg. De spirit van Ubbu Bo en Dap Hays zullen onze gezamenlijke toekomst vorm geven. Roezig van de slaap, maar glashelder beseffen dat deze uitwisseling ons zo dicht bij mekaar brengt …

IMG_0076

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s