Onze -ing gevoelens

20180708_124808

Grote rode letters op een witte achtergrond.

Stokken, zeilen, vlaggen en enkele houten bankjes tegen een grote betonnen muur van het bedrijf die zijn werkers staalhard negeert. Jeepney’s, bussen en tricycles razen voorbij.

Stevige handdrukken en verwelkomende woorden.

We nestelen ons op de smalle banken in dit stakingspiket. Balpennen in de aanslag. Gsm-camera’s aan. Opperste concentratie. We worden omgeven door vele nieuwsgierige blikken.

Het is deze keer niet de pollutie van het aanstormend verkeer dat ons naar adem doet happen, maar de persoonlijke verhalen over onrechtvaardigheid gestaafd met data, aantallen, filmpjes en documenten met afstandelijke woorden. Zesendertig uren aan een stuk werken om ‘targets’ te halen, zeven dagen op zeven, lage lonen, ‘contractuals’ en ‘regulars’ tegen elkaar opgezet, omgekochte arbeidsinspectie, ontslagen mannen, gebroken beloftes, uitgestelde beslissingen, hardhandige politie, … De lijst is lang en hard. Alles wordt door ons nauwkeurig geregistreerd. Je hoeft geen Tagalog te verstaan of het Engels te volgen om de ingehouden woede, frustratie en strijdvaardigheid van de gezichten en gebaren af te lezen.

Zweetdruppels zoeken hun weg op onze voorovergebogen lijven. De zwijgende mannen rond de kring van verhalen wapperen ons koelte toe met hun kartonnen borden vol slogans. De enige dame van het gezelschap omklemt een dikke map met administratie. Het is een actieve steun voor de mannen die vechten voor hun gezinsinkomen … Ook haar inkomen.

Op deze enkele vierkante meters wordt gestreden, geleefd, gelachen, gekookt en geslapen. Wij delen deze vierkante meters met hen voor enkele uurtjes. Zij delen deze plek al enkele maanden. Opkomen voor je rechten is hard werken.

Ontroering, verwondering en bewondering. Onze –ing gevoelens die we allen scherp voelen. Geluk en goede-moed-wensen spreken we uit.

We nemen jullie verhalen mee.

IMG_9768

20180708_121102


Waar zijn we? Aan het piket van de werknemers van Middleby en Monde Nissin in Southern Tagalog (zuidoosten van Manila, met veel vrijhandelszones)

Middleby: werkgever weigert contractuele werknemers te regulariseren

Bij Middleby maken ze keukenapparatuur. Er werken 191 contractuelen en 92 regulars. Op 7 april legt het Ministerie van Arbeid (Dole) aan de werkgever op om de contractuelen te regulariseren. De werkgever volgt dit niet op. De contractuelen zijn bezig met het oprichten van een vakbond. Ze gaan in staking voor bijna 2 maand. Op 15 mei worden 13 werknemers ontslagen. Op 17 juni worden 2 vakbondsverantwoordelijken een dag vast gezet. De werkgever zet op 3 juli alle contractuelen hardhandig op straat. Ze zetten een proces in gang. Op 12 juli is er een verzoeningspoging bij het ministerie van arbeid.

Monde Nissin: 18 werknemers illegaal ontslagen

Monde Nissin is een Amerikaanse multinational die voeding produceert, onder andere de bekende instant noodles ‘Lucky me!’ In augustus 2016 starten de contractuelen de procedure bij het Ministerie van Arbeid om een vakbond op te richten. De werkgever verzet zich op alle mogelijke manieren. Ze boycotten het proces en verhinderen tot twee keer toe het werk van de arbeidsinspectie. Na het illegaal ontslag van drie contractuele werknemers in mei volgen er nog 15. De werknemers dienen een klacht in en zetten een procedure in gang. Ze wachten op een verzoening bij het Ministerie van Arbeid.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s