Dag 1: back to school

De eerste dag begon al vroeg met drie schoolbezoeken. Een echte eye-opener voor ons over de situatie in het onderwijs hier. In de General Roxas Elementary school werden we in elke klas onthaald met een welkomstlied. Mabuhay! Waar zou België liggen?

20180705_0932482

Kris is teacher in grade 4 en actief in onderwijsvakbond ACT. Hij vertelt ons over de lage lonen, de werkoverlast, over hoe ze zelf in hun klas investeren met allerlei materiaal, over het tekort aan niet onderwijzend-personeel. Zeer herkenbaar … Ziek zijn als onderwijzer betekent hier geen loon want no work no pay!

20180705_093752

In de Rosas High School mobiliseren ze voor een actie voor de broodnodige loonsverhoging. Er schort ook heel wat aan de uitbetaling van een aantal vergoedingen die te laag zijn en een aantal worden met veel te veel vertraging uitbetaald.

20180705_110110(0)2

Een middelbare school zoals Batasan Hills National High School hebben we nog nooit gezien! We maken er om 12u20 de changing of the shifts mee. 7000 leerlingen verlaten de school, netjes in rij tussen een haag van scoutsjongens en -meisjes, terwijl er 7000 nieuwe binnenkomen. Hier zitten de leerlingen in twee delen van een opgesplitste klas soms met 50 samen die quasi bij de leraar op schoot zitten. De lerarenkamers zijn in voormalige toiletten of onder de trap. Dus na een les even op adem komen, daar is geen sprake van.

20180705_115804

Tot slot zijn we te gast in het Huis van Afgevaardigden waar we een uitwisseling hebben met France Castro van ACT Partylist. Zij geven de teachers een stem in het Congres en dienen wetsvoorstellen in om de situatie in het onderwijs te verbeteren.

20180705_160552

 

Advertenties

One thought on “Dag 1: back to school”

  1. Hela, jullie zijn al goed aan de slag, zo te zien. En ja, direct zo herkenbaar, het verhaal. Inspirerend hé? Zet ze maar wijd open, jullie ogeen oren. Het hart volgt vanzelf. Warme groetjes . Sabine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s